OBGYN.net Conference CoverageFrom the ESHRE 2001 Conference - Lausanne, Switzerland
Click here for Audio/Video Version *requires RealPlayer - free download
Dr. Hans van der Slikke Het is 3 juli 2001 en we zijn in Lausanne, Zwitserland waar het 17e ESHRE congres heeft plaatsgevonden. Dat is het congres dat vooral gaat over infertiliteit en alles wat daar in de verste verte mee te maken heeft.
In dit congres is gesproken over het belang van websites voor paren die met onvruchtbaarheid te maken hebben en dat is de reden dat ik naast me heb Dr. Kees Jansen uit Voorburg (goedemiddag Kees). Kees, jij was dacht ik de eerste in Nederland die een website had die geheel gericht was op kunstmatige voortplanting. Je hebt die website nog steeds. Kun je ons iets vertellen van de ervaringen die je daarmee hebt.
Dr. Kees Jansen Ja, dat klopt. Het is vanaf 1996 dat wij een website hebben; overigens niet alleen voor kunstmatige voortplanting maar ook voor infertiliteit in z’n algemeenheid, dus het is ook met name ook bedoeld voor alle patinten maar ook professionals die zich in het gebied van de infertiliteit interesseren
Dr. Hans van der Slikke Je bent begonnen in het Nederlands?
Dr Kees Jansen Nee, ik ben begonnen in vier talen om speciale redenen: het is zo dat het Nederlandse gedeelte van de website voornamelijk is bedoeld voor patinten die vragen hebben, patinten die informatie willen hebben. Het zijn natuurlijk altijd jonge patinten die natuurlijk veel meer toegang hebben tot Internet en computer De Engelse sectie is vooral bedoeld voor professionals want daarop kun je bijvoorbeeld onze publicaties met hyperlinks naar de jounals vonden. Daarop is ook de blastocyste offspring registratie dus dat is eigenlijk alleen voor professionals
Dus de Engelse sectie en de Nederlandse sectie zijn niet identiek aan elkaar: het zijn geen vertalingen. Ze zijn ook voor aparte groepen. Daarnaast heb je nog de Duitse en de Franse sectie maar die zijn veel meer bedoeld om te zeggen wat wij doen en wie zij zijn.
Dr. Hans van der Slikke Wat kan de consument vinden op de, laten we ons nu beperken tot de Nederlandse sectie)?
Dr. Kees Jansen De consument , de patint en iedereen die op de site wil komen kan vooral veel informatie krijgen over onvruchtbaarheid. Maar ook over allerlei kunstmatige behandelingen zoals In Vitro Fertilisatie, ICSI, Maar ook dingen als KID, Intra Uteriene Inseminatie, ovulatie-inductie, Dus mensen die informatie willen op dat gebied en met name ook wat dieper gaande informatie die kunnen daar die informatie vinden.
Het is in feite bedoeld voor verschillende soorten mensen. Op de pagina’s wordt ook aangegeven wat het niveau is. Dwz level 1 dat is algemene informatie die in principe voor iedereen begrijpbaar zou moeten zijn, zo heb ik dat geschreven Level 2 gaat wat dieper in op infertiliteit voor mensen die wat meer achtergrondkennis hebben en level 3 is eigenlijk alleen bedoeld voor professionals dus voor gynaecologen en voor artsen in z’n algemeenheid.
Mensen die een bepaalde vorm van informatie willen hebben kunnen die daar ook op terugvinden. Zo kwamen bijvoorbeeld de laatste jaren steeds weer mensen op min spreekuur met heel specifieke vragen als: ¨Wat zijn nu de risico’s van ICSI en dat kostte steeds weer heel veel tijd om dat genuanceerd uit te leggen Ik heb het op die manier opgelost door die informatie, zoals IK het zie op de website te zetten. En ik verwijs naar de website. Het is interessant dat dat vervolgens een eigen leven is gaan leiden: want wat ik nu zie is dat een heleboel mensen de website al gezien hebben en vervolgens komen met extra vragen en dus al een bepaalde achtergrond hebben.
Dr. Hans van der Slikke Ik denk dat dat inderdaad is waar het met de praktijkwebsite in z’n algemeenheid naar toe zou moeten gaan, dat je van te voren al de nodige informatie kunt krijgen. Mijn vraag is nu: wat is het verschil tussen de informatie die jij geeft en de twee andere gerespecteerde informatiebronnen, van enerzijds de vereniging Frya en anderzijds de gynaecologenvereniging, de NVOG.
Dr. Kees Jansen Dat is een hele goede vraag: het is zo dat met name de Frya website een uitstekende website is. Heel goed bruikbaar voor patinten. Ik verwijs er ook naar. Ik heb dus op mijn pagina ook hyperlinks staan naar informatie op Frya. Het verschil is wel dat met name op Frya maar ook op de NVOG informatie ontbreekt naar mijn gevoel: informatie waar ik dagelijks mee te maken krijg en DIE informatie heb ik op mijn website staan.
Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat er op verschillende manieren aangekeken kan worden tegen bepaalde problemen in infertiliteit . Daar maak ik ook geen geheim van zoals ik het op mijn website zie. Ik wil niet zeggen dat ik het bij het juiste eind heb, maar wel dat mensen kunnen weten wat mijn ideen daarover zijn.
Mijn website gaan in zeker opzicht dieper in op bepaalde aspecten en in bepaalde opzichten sluit het aan op informatie die op Frya of de NVOG
De NVOG met name omdat men nu de NVOG folders krijgen; daar komt een hyperlink zodat die informatie niet op mijn website hoeft, zodat we geen dubbele informatie krijgen.
Dr. Hans van der Slikke Verder is het ook van belang als je een praktijkwebsite hebt om een zekere mate van interactiviteit te hebben, bijvoorbeeld om de patinten vragen te laten stellen. Is dat ook een mogelijkheid die jij hebt?
Dr. Kees Jansen Dat is een mogelijkheid. Daar maak ik ook gebruik van. Het probleem is: ik heb op dit moment zo’n honderd bezoeken per dag, Ik heb tussen de 20 en 40 e-mails per dag met vragen. Het grote probleem natuurlijk: als clinicus practicus is het natuurlijk vrijwel onmogelijk om al die vragen te beantwoorden met name als het gaat om hele gedetailleerde vragen. Van die 20-40 E-mails is het toch zo dat ik het overgrote merendeel met een standaard zal moeten beantwoorden dat ze die toch bij hun eigen gynaecoloog moeten halen maar er zijn ook regelmatig vragen bij die ook relevant zijn voor anderen en die beantwoord ik dan uitgebreid maar die komt dan ook weer op de website bij de rubriek questions & answers
Dr. Hans van der Slikke Heb je ook een pagina met links naar andere Nederlandstalige websites
Dr. Kees Jansen Nog niet een aparte pagina. Dat was ik wel van plan om dat te gaan doen. Ik heb wel op diverse pagina’s verwijzingen naar andere websites , dus hyperlinks op allerlei pagina’s. Zo is het ook zo dat alle literatuur waarnaar ik refereer daar zijn hyperlinks naar Pubmed, de Medline database en hyperlinks naar de journals zoals bijvoorbeeld the British Medical Journal (natuurlijk allemaal gratis) . Al die hyperlinks die staan er op en wat ik ook van plan ben is om in de nabije toekomst een aparte pagina te maken met een aantal nuttige website-adressen.
Dr. Hans van der Slikke Dr Jansen, heel hartelijk dank voor dit interview.
S1E4: Dr. Kristina Adams-Waldorf: Pandemics, pathogens and perseverance
July 16th 2020This episode of Pap Talk by Contemporary OB/GYN features an interview with Dr. Kristina Adams-Waldorf, Professor in the Department of Obstetrics and Gynecology and Adjunct Professor in Global Health at the University of Washington (UW) School of Medicine in Seattle.
Listen
Similar live birth rates found for blastocyst vs cleavage stage embryo transfers in IVF treatment
September 24th 2024A recent study found no significant difference in live birth rates between blastocyst and cleavage stage embryo transfers in women with 4 or more embryos during in vitro fertilization.
Read More